2015. március 23., hétfő

"Atkins édesség" #9 - Túróparfé málnával szénhidrátszegényen

Ez a hűsítő gyümölcsös desszert egészen olyan, mint egy végtelenül egyszerűen, fagylaltgép és folyamatos kevergetés nélkül elkészíthető fagylalt. (A parfét a fagyitól alapvetően az különbözteti meg, hogy készítéséhez nélkülözhetetlen a tojássárgája és a tejszín.) Mi tagadás, az eddig elkészített diétás édességek közül nálam ez az abszolút kedvenc! Fantasztikus habos-hűs túrókrém (avagy pohárkrém) készíthető belőle, ugyanakkor nagy melegben hűsítő jégkrémtortaként is megállja a helyét. A teljes adag szénhidrát tartalma kb. 22,8 g, így - 4 adaggal számolva - mindössze 5,7 g ch jut egy adagra.

 

Hozzávalók (4-6 adag):

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 5-6 csapott evőkanál eritritol
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 2 dl cukrozatlan habtejszín 


Elkészítés:

Válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját pedig keverjük össze a túróval, az eritritollal és a vanília aromával, majd óvatosan, fakanál segítségével keverjük hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd ezt is forgassuk bele óvatosan a túrós masszába.

Ha jégkrémtortát szeretnénk készíteni, 
akkor öntsük a masszát egy kis méretű tortaformába (vagy őzgerincformába), majd tegyük a formát a fagyasztóba. Legalább 6 óra kell ahhoz, hogy a massza teljesen megdermedjen, ezért ez esetben érdemes a tervezett fogyasztást megelőző napon elkészíteni ezt a desszertet. Tálaláskor néhány szem málnát adjunk minden szelet mellé.

Ha túrókrémet (pohárkrémet) szeretnénk készíteni, akkor nagyjából 2 óra fagyasztás elegendő. Ennyi idő alatt a massza nem dermed meg teljesen, így könnyen kanalazható. Gyümölcs nélkül is nagyon finom, de a legjobb végeredmény érdekében tegyünk pár szem málnát a poharak (vagy tálkák) aljába, majd erre kanalazzuk a túrókrémet, s végül díszítsük a tetejét egy-két szem málnával.

Tipp: A képeken látható málnazselé elkészítéséhez 2 púpozott teáskanál (10 g) étkezési zselatint 1 dl cukrozatlan málnalével keverjünk ki (egy kevés eritritolt is rakhatunk bele), majd folyamatos keverés mellett melegítsük fel langyosra (ne főzzük). Hagyjuk kissé hűlni, majd még folyós állapotában, egy evőkanál segítségével csurgassuk a kívánt helyre.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

2 megjegyzés:

  1. Hello!
    Amint megláttam a receptet egyből meg akartam kóstolni! Meg is tettem a lépéseket (bevásároltam) és elkészítettem eme finomságot. Igaz még nem hűlt ki teljesen, de nagyon finomak ígérkezik! Szuper ötlet és a tipp is szuper!
    Köszönöm! Brigi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Brigi! Én is hasonló lelkesedéssel vártam, hogy fogyaszthatóvá dermedjen... Aztán egyik szelet követte a másikat... :) Köszönöm a hozzászólásodat; jó étvágyat a parféhoz! :)

    VálaszTörlés