2015. március 16., hétfő

Hamburger házilag Atkins-módra szénhidrátmentes húspogácsával

Ki mondta, hogy a szénhidrát-diéta alatt nem lehet hamburgert enni?! Íme a tökéletes alternatíva - persze, ha elnézzük neki azt az aprócska tényt, hogy hamburgerzsömle helyett 2 csinos kis salátalevél jelenti magát a bucit. Az íze a marha-húspogácsának köszönhetően - minden elfogultság nélkül - fantasztikus... Tényleg! Nagyon laktató, és csupán annyi szénhidrátot tartalmaz, amennyi a zöldségekben van.





Hozzávalók:


Húspogácsa (10-11 nagyobb adaghoz):


  • 750 g darált marhacomb
  • 450 g darált sertéscomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Bors

További hozzávalók az Atkins-hamburgerhez (ízlés szerint):


  • 1 nagy fej jégsaláta
  • Kígyóuborka
  • Lilahagyma
  • Paradicsom
  • Szeletelt cheddar sajt
  • Majonéz

Elkészítés:



A hagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát pedig zúzzuk finomra. Adjuk hozzá a hagymákat a kétféle húshoz és jól gyúrjuk össze. Adjunk hozzá annyi sót és frissen őrölt borsot, hogy legyen íze a húsnak, majd jól gyúrjuk össze az egészet.

Formázzunk egyforma, kör alakú, kb. ujjnyi vastag húspogácsákat. (Figyeljünk arra, hogy nagyobb legyen a húsok átmérője, mint amekkorát a salátalevelek közé szánunk, mert sütés közben össze fog kicsit menni.)

Forró olajban, közepes hőmérsékleten süssük a húsok mindkét oldalát kb. 9-9 percig, majd még oldalanként néhány perc alatt (kb. 5-5 perc alatt) pirítsuk meg mindkét oldalt. Nyugodtan süthetjük szép sötétre a húspogácsákat, csak ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg sehol. (Ha bizonytalanok vagyunk, akkor ellenőrizzük az első elkészült darabot: vágjuk félbe, és nézzük meg, hogy átsült-e.)

Amíg a húsok sülnek, tisztítsuk meg a zöldségeket, majd az uborkát, a paradicsomot és a lilahagymát vágjuk vékony szeletekre. A jégsalátát szedjük leveleire, mossuk meg, majd szárítsuk le. Figyeljünk arra, hogy a salátalevelek egészben megmaradjanak.

Amikor kisültek a húsok, már rakhatjuk is össze a tökéletes "Atkins-hamburgert"! Fogjunk két nagyobb salátalevelet és formázzunk belőlük pitaszerű "zsebet" úgy, hogy az alsó felén a két levél fedje egymást, felül pedig nyitott legyen. (Felül, a nyitott résznél visszahajthatjuk kicsit a salátaleveleket, így esztétikusabb lesz.) Töltsük meg ezt a "salátabucit" ízlés szerint.

Én pár szelet uborka után paradicsomot tettem bele, ezután következett a húspogácsa, majd a lilahagyma és végül a cheddar sajt. Közben nyomtam egy kis adag majonézt bizonyos rétegek közé. (Egy evőkanál majonéz kb. 1 g szénhidrátot tartalmaz - én egyébként is majonézzel szeretem a hamburgert, de ez is közrejátszott abban, hogy ketchupot és mustárt nem tettem bele. A ketchup annak hozzáadott cukortartalma miatt egyébként is kerülendő az Atkins diéta alatt; illetve a mustárban is valamivel több szénhidrát van, mint a majonézben.)

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Ihlette: http://aprosef.hu/hamburgerhus_recept_grillen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése