2015. március 24., kedd

Sajttal-sonkával töltött csirkemell (Cordon Bleu) szénhidrátszegény zabkorpás panírban

Fogyókúra alatt kerülendők a rántott ételek a panír magas szénhidráttartalma miatt. Íme egy isteni finom alternatíva zabkorpából, amely tökéletesen helyettesíti a hagyományos panírt. A lenti recept alapján készülő sajttal-sonkával töltött panírozott csirkemell szénhidráttartalma kb. 70 g. Ebből a mennyiségből mintegy 6 db Cordon Bleu készíthető; így egy adag töltött húsra kb. 11,7 g szénhidrát jut. Így ez az étel akár a diéta 1. fázisában is fogyasztható - de ez esetben fokozottan figyeljünk a napi szénhidrátbevitelre (egy adag husi ugyanis a napi 20 g-os limit több, mint felét kiteszi!). Az Atkins-diétázók mellett ezt a finom és ropogós panírt bátran ajánlom bárkinek, aki csökkenteni szeretné a szénhidrátbevitelt és egy picit egészségesebben akarja elkészíteni a (nem csak) vasárnapi rántott szeleteket!



Hozzávalók:

  • 500g csirkemellfilé
  • 100 g vékony szeletelt sonka (pl. selyemsonka)
  • 100 g trappista sajt 
  • 4 dl tej 
  • 1-2 nagyobb gerezd fokhagyma 
  • Zabkorpa (kb. 100 g)
  • Szezámmag (kb. 2 evőkanál)
  • 2 tojás
  • Olaj 

Elkészítés:

A megtisztított csirkemelleket vágjuk nagyobb, de vékony szeletekre. (Olyan szeleteket vágjunk, hogy később azokat félbe tudjuk hajtani és meg tudjuk tölteni.) Klopfoljuk ki kissé a hússzeleteket, sózzuk be mindkét oldalukat, majd tegyük őket egy nagyobb edénybe vagy egy kisebb tepsibe, amelyben pácolódhatnak. Készítsünk fohagymás tejes pácot: 4 dl hideg tejbe reszeljünk bele 1-2 nagyobb gerezd fokhagymát, keverjük össze, majd öntsük rá a húsra úgy, hogy a tej ellepje a hússzeleteket. Legalább egy órára tegyük a húsokat a hűtőbe. (Nem kötelező a húsokat bepácolni sütés előtt, de érdemes, mert a fokhagymás-tejes páctól finomabb és puhább lesz a hús.)

Eközben készítsük elő a további hozzávalókat. A sajtot vágjuk 0,5-1 cm vastag szeletekre (akkorára, hogy a félbehajtott húsokból ne lógjanak ki). A panírozáshoz tegyük tálkákba a tojást (2 felvert, enyhén sózott tojás), illetve a szezámmaggal összekevert zabkorpát.

A pácolási idő leteltével vegyük ki a húst a hűtőből, majd a lecsepegtetett és megtörölt szeleteket borítsuk be 2 szelet sonkával, s végül tegyünk rájuk egy-egy darab sajtot. Hajtsuk félbe a húst és úgy igazítsuk, hogy sehol ne látszódjon ki a töltelék. (A sajt mindenképpen legyen eltakarva, nehogy kifolyjon sütés közben.) Ha szükséges, fogpiszkáló segítségével zögzítsük a húst.

Forgassuk meg a hússzeleteket először a tojásban, majd a szezámmagos zabkorpában. Ezután bő, meleg (de nem túl forró) olajba tegyük a húsokat. Az első oldalt süssük fedő alatt, majd fedő nélkül süssük készre. Tálaljuk friss salátával.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése