2015. április 15., szerda

"Atkins édesség" #13 - Csokitorta (Diétás, lisztmentes brownie)

Ez a liszt felhasználása nélkül készülő, lágyan-krémesen omlós, brownie-ra emlékeztető csoda egy izgalmas csokikalandra invitál! A diétás édességek között annyira finom, hogy már-már hihetetlen (de igaz), hogy 1 szelet mindössze 3,5 g ch-t tartalmaz. A teljes adag szénhidrát-tartalma ugyanis kb. 42 g - ez a mennyiség nagyjából 12 szeletnek felel meg.


Hozzávalók (12 adaghoz):

  • 100 g magas kakaótartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó étcsokoládé
  • 8 evőkanál vaj (kb. 180 g)
  • 2 evőkanál víz
  • 3/4 bögre eritritol (kb. 160 g), ami 2 részletben kerül felhasználásra (negyed + fél bögre)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 6 tojás

Elkészítés:

Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 160 fokra; illetve kenjünk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát margarinnal, az alsó részét pedig takarjuk be zsírpapírral.

A durvára tört csokoládéhoz adjuk hozzá a vajat és a vizet, majd vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk meg. Ezután tegyük félre a csokoládét, és hűtsük le szobahőmérsékletűre. Miután lehűlt, adjunk hozzá 1/4 bögre eritritolt, illetve a kakaóport és a vanília aromát is. Keverjük jól össze, hogy homogén masszát kapjunk.

Robotgép segítségével verjük habosra a tojásokat (5-6 percnyi keverés szükséges). Adjuk hozzá a maradék eritritolt és csökkentett sebességgel verjük még további 1 percig a tojásokat. A tojásos keveréket három részletben keverjük bele a csokis masszába.

Az így kapott masszát öntsük az előkészített tortaformába és szépen simítsuk el a tetejét. Süssük kb. 40-45 percig (ezalatt a tészta szépen egyenletesen meg fog nőni). Tálalás előtt hagyjuk a süteményt teljesen kihűlni.

Tippek:

  • Süthetjük szögletes tepsiben is, majd felvághatjuk tetszőleges méretű kockákra.
  • Tálaláskor adhatunk hozzá saját készítésű tejszínhabot. Ehhez 2 dl habtejszínt verjünk fel kemény habbá 30 g eritritollal. (Ez adagonként kb. 0,5 g-mal emeli a szénhidrát tartalmat.)


Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

3 megjegyzés:

  1. Szia, összeesik sütőből kikerülve?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Igen! Ahogy a középső képen látható, sütés közben felpúposodik, aztán a sütőből kivéve visszamegy vízszintesbe :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Igen! Ahogy a középső képen látható, sütés közben felpúposodik, aztán a sütőből kivéve visszamegy vízszintesbe :)

    VálaszTörlés