2015. április 3., péntek

Kínai márvány-tojás húsvétra

Ez a szemet gyönyörködtető márványmintás tojás méltó dísze lehet akár a húsvéti menünek is! Összekötve az Atkins módszer sajátosságait a közelgő ünnep hangulatával, gondoltam készítek egy különleges tojásételt, amely sok mindennek nevezhető, de mindennapinak semmiképp! :) Habár az elkészítése több, mint 2 órát vesz igénybe, a tojás ez idő alatt szinte végig (valamilyen) vízben lubickol, így ezzel párhuzamosan dolgozhatunk akár a húsvéti sonkán, vagy éppen egy finom (és persze szénhidrátszegény) süteményen. 

Én ezzel a recepptel (és a bejegyzés végén látható saját készítésű "hímes" tojással kívánok mindenkinek Áldott Húsvéti Ünnepeket! :)



Hozzávalók:


  • Tojások
  • Színező anyag (több lehetőség van; bármi lehet, ami ehető és erőteljes árnyalatú): nagy adag fekete tea / céklalé / vörösbor / hagyma héja / szójaszósz / tojásfesték
  • Víz
  • 1 nagy evőkanál só 
  • Egyéb fűszerek ízlés szerint (pl. fahéj, curry por, stb.)


Elkészítés:



Enyhén sós vízben főzzük keményre a tojásokat. Miután megfőttek, tegyük őket hideg vízbe pár percre, így könnyen lejönnek majd a héjdarabok.


Miután kihűltek a tojások, egy evőkanál hátuljával óvatosan kocogtassuk meg a tojásokat, hogy berepedezzen a héjuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne essenek le a kis héjdarabok!)

A színező anyagot és a fűszereket tegyük hideg vízzel teli lábasba. (Én 6 filter fekete teát, 4 evőkanál szójaszószt és egy rúd fahéjat, valamint egy evőkanál sót tettem a vízbe.) Óvatosan tegyük a tojásokat a vízbe, majd közepes lángon kezdjük el forralni. A forrást követően (kb. 1 óra elteltével) fedő alatt még egy további órán át hagyjuk rotyogni.

Az 1 óra elteltével tegyük félre a lábast, majd hagyjuk kihűlni a folyadékot. Végül óvatosan vegyük ki a tojásokat, hagyjuk őket megszáradni, majd pucoljuk meg őket.

Az alábbi képen látható saját készítésű tojással kívánok mindenkinek Áldott Húsvéti Ünnepeket! :)




A (nemcsak) húsvéti sütés-főzéshez kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok! :)

Ihlette: http://hogyanfu.blog.hu/2008/02/11/hogyan_fozzuk_marvanymintasra_a_tojast

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Verus! :) Remélem, kellemesen teltek az ünnepek! :)

    VálaszTörlés
  2. Én ettem ilyen tojást. Eredeti kínai recept szerint készítették zöld teával és fűszerekkel. Ha meg is szeretnétek enni érdemes egymással harmonizáló ízekkel színezni, mert a tojás sárgája is átveszi a főzőlé ízét. Nagyon érdes volt.

    VálaszTörlés