2015. május 12., kedd

3 egészséges alternatíva krumplipürére (szénhidrátszegény burgonyapüré helyettesítők)

Ki ne szeretné a burgonyapürét?! Ám annak magas szénhidráttartalma miatt az Atkins diéta alatt és egyéb szénhidrátcsökkentett életmód esetén kerülendő. Az alábbiakban 3 alacsony szénhidráttartalmú zöldségpüré receptje látható, amelyekkel kiválóan helyettesítheted a hagyományos törtkrumplit. 

A krumplipüré helyettesítésére gondolván legtöbbünknek talán a karfiolpüré juthat eszébe... Ez egy nagyszerű megoldás lenne, sokan azonban - a családom férfitagjait is beleértve - nem rajonganak ezért a zöldségért, ezért ennek felhasználása nélkül készültek az alábbi színes és különlegesen finom köretek.


1. Zsályás zellerpüré | 2. Pasztinákos répapüré | 3. Krémes brokkolipüré


1. Zsályás zellerpüré


Mind megjelenésében, mind ízvilágában ez áll a legközelebb a hagyományos burgonyapüréhez. A tejszínnek és a vajnak köszönhetően krémes és lágy állagú ez a zöldségpüré, és harmonikus fűszerezése révén nem erőteljes benne a zeller íze. Véleményem szerint tökéletesen helyettesíti a krumplipürét. :)


Hozzávalók:

  • 1 nagy fej zellergumó
  • 1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál teavaj
  • 2 evőkanál 20%-os tejszín 
  • 0,5-1 evőkanál morzsolt zsálya 
  • 1 evőkanál ételízesítő 
  • Bors 


Elkészítés:

Hámozzuk meg a zellert, majd vágjuk kisebb kockákra. A vöröshagymát is kockázzuk fel, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra. Tegyük a zöldségeket bő, forrásban lévő, ételízesítős vízbe, és főzzük kb. 30 percig (amíg a zeller jó puha és villával könnyedén vágható lesz). Miután megfőtt, egy fedő segítségével öntsük le a megmaradt lét. Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a zsályát, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. 

2. Pasztinákos répapüré


A pasztinák a zellerfélék családjába tartozó, a sárgarépával rokon gyökérzöldség, amely kiváló alternatívája a burgonyának. Gyökere a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű. Sárgarépával vegyítve igazán különleges, finom, édesen fűszeres püré készíthető belőle - habár ízvilága és színe alapján kevésbé hasonlít a hagyományos krumplipüréhez. 


Hozzávalók:

  • 2 közepes pasztinák 
  • 2 közepes sárgarépa 
  • 3 evőkanál olíva olaj 
  • 1 evőkanál morzsolt kakukkfű 
  • 1 evőkanál ételízesítő 
  • Bors


Elkészítés:

Hámozzuk meg a pasztinákokat és a sárgarépákat, majd vágjuk őket kis kockákra. Tegyük a zöldségeket bő, forrásban lévő, ételízesítős vízbe, és kb. 15 perc alatt főzzük puhára őket. Miután megfőttek, egy fedő segítségével öntsük le róluk a megmaradt levet. Adjuk hozzá az olíva olajat, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal.


3. Krémes brokkolipüré 


Tapasztalataim szerint a brokkoli - a karfiolhoz hasonlóan - egy igen megosztó zöldség. Aki azonban szereti a brokkolival készülő ételeket, ezt a pürét is imádni fogja! Fűszeres íze és élénk zöld színe ugyan eltér a hagyományos burgonyapürétől; ám ettől függetlenül nagyon jól illik húsok mellé köretként.


Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli (vagy kb. 40-50 dkg mirelit brokkoli)
  • 1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma 
  • 1 nagy gerezd fokhagyma 
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • Bors 
  • Szerecsendió
  • 1 csapott evőkanálnyi teavaj 


Elkészítés:

A megtisztított, rózsáira szedett brokkolit, a felkockázott vöröshagymát és a finomra aprított fokhagymát tegyük fel főni 2 dl liter ételízesítős vízben. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot és szerecsendiót. Forraljuk jól össze úgy, hogy a főzés végére a levét elfője. Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük bele a vajat, majd botmixer segítségével turmixoljuk össze.

Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése